Stílusai

Rituális táncok (nagy részüket már nem gyakorolják) :

- zar (hadra/stambali) - gyógyító szertartásos tánc, melyet nők vezetnek. Céljuk a beteg elfogadása, támogatása, majd meggyógyítása. Fő mozdulatai a fejkörzések, lóbálások, hajdobálás és a csípő hintázó mozdulatai, a váll emelése. Ritmusa a 2/4-es ayub. A mozgást hang-, fény-, illateffektusok is kísérik.

- guedra - szertartásos tánc, Marokkóban az áldásosztás egyik formájaként táncolják. A szó jelenti magát a rituálét, a személyt, aki irányít és az edényt, amiben a táncot követő közös étkezéshez főznek. A szív ritmusára történő dobolást a táncoló guedra kéz és ujjmozdulatokkal, csettintésekkel kíséri, míg a közösség tapsolással és énekléssel segít. A ritmusok hosszanti ismétlődése gyakran a résztvevők transzállapotát idézi elő.

 

Népies, folklór elemekkel tarkított, tájegységenként változó, egyedi többlettel ellátott táncok, melyekbe gyakran beleszőtték életképeiket:

- beledi - életérzést, sorsokat jelenít meg, befelé forduló, érzelmes. A szó jelentése hazám, népem, földem. A vidéki emberek tánca, az összetartozást jelentette. (Észak-Egyiptomban főleg)

- shaabi - vidám, bolondos jellegű, történetet mesélhet el. Szintén a falusi emberek tánca. Gyakran jelenít meg viccesen női-férfi szerepeket, kapcsolatokat. (Észak-Egyiptomban főleg)

- fallahi - jellegzetes hangszerei a zemr, mizmar, tar. (Észak- és Dél-Egyiptomban is)

- saidi - a munkásosztály tánca, gyakran táncolják bottal (assa), vidám, pattogós tánc (Dél-Egyiptomban főleg)

- kalidzsi - főként halászfalvakban alakult ki, a táncba beleszövik az életképeiket is

- gawazi - Egyiptomban, a települések szélén, a társadalom perifériáján élő zenész-táncos-mutazányos cigányokat jelölte, akik mások szórakoztatásával keresték a kenyerüket. Gyakori hangszer a rebab, zemr és derbuka. A csilingelő, érmés kendők innen eredhetnek, ők ugyanis a táncukért kapott pénzérméket övükre, csípőkendőjükre, ruhájukra varrták.

 

Színpadi táncok, show-táncok:

- raqs sharki - szó szerint a kelet tánca.  Ma az orientális tánc cabaret-elemeivel tarkított hastánc, mely teljes mértékben elkülöníthető az arab folklorisztikus és az európai táncoktól. Színpadra alkotott tánc, kosztümjeire nagy hatással voltak a híres hollywoodi filmek (így lett egyre többet láttató és egyre díszesebb a ruha, a táncosok alkalmazkodtak az igényekhez). Zenéjének sajátossága a nagy létszámú zenekar, a jellegzetes hangszerelés, a számok meghatározott osztása: bevezetés (entré, antré), kibontakozás (folklórbetétekkel) és finálé.

- melaya - rövid nyári ruhában és nehéz anyagú kendővel táncolják

- táncfantáziák, fúziós táncok - más táncok elemeivel ötvözik az orientáls tánc elemeket - pl.: flamenco, andalúz, polinéz, samba, afro, indiai

- fátyolfantáziák, modern tánceszközökkel tarkított táncok - pl.: ízisz-szárny, legyező, legyezőfátyol, poi selyem, mécsesek