Kérdések és válaszok

Nem baj, ha nincs/van feleslegem?

Az orientális tánc tanulásának elkezdésében nem jelenthet akadályt, ha esetleg karcsúbb/teltebb vagy az átlagnál. Az alapmozdulatok és testtartások elsajátítása közben fokozatosan fejlődik a testtudatod, izomzatod, koordinációd, egyensúlyérzéked. Megtanulod használni a tested, olyan mozdulatokkal fejezed ki egyéniséged, amelyek jól illenek testalkatodhoz. A mozdulatok szabályos (testbarát) elsajátítása után kedvedre kísérletezhetsz, mely mozdulatokat építed be táncodba és melyeket mellőzöl inkább (persze stílusnak megfelelően). Óráim során természetesen segítek neked ebben (is).

Fogyhatok a hastánccal?

Mint sok más mozgásforma, a hastánc is lehet zsírégető hatású. Ha intenzíven, hetente többször egy vagy két órában gyakorlod és odafigyelsz az egészséges táplálkozásra, jelentős súlytöbblettől szabadulhatsz meg. A hastánc által olyan mélyizmokat mozgatsz meg, amiket eddig lehet hogy nem is használtál, ezen kívül már az alap testtartással formálod a tested (popsi, comb, vádli, has, karok). A feszítés-engedés, az izoláció (a test különböző testrészeinek elkülönített mozgatása) a rázások, körök, csúsztatások, kartartások mind-mind feszesítik, formálják, megerősítik tested. Ha nem is fogysz sokat, tested mindenképp látványos átalakuláson megy keresztül (minimum 3 hónapos gyakorlás után). Megerősödnek a mélyizmok, szebb, egyenesebb lesz a testtartásod, javul a teherbíró képességed, általános kondíciód. A lényeg, hogy adj magadnak és testednek időt a változásra, gyakorolj kitartóan és az eredmény nem marad el. Amennyiben szeretnéd, magánóra keretében célzottan segítek neked ebben.

Milyen életkorban érdemes elkezdeni a hastáncot?

Egészen kis kortól kezdve el lehet kezdeni, nincs alsó vagy felső korhatár. Bármikor el lehet kezdeni. A tánc kultúrájában fellelhető, hogy generációk adták át egymásnak a tanultakat. Együtt táncolt gyermek, anya, nagyanya. Minden korszaknak az életünkben különböző a gondolkodás- és érzelemvilága, így a tánchoz való viszonya is, ezért érdemes egy próbát tenni. A különböző életszakaszokban más-más szempontok a mérvadóak. Kisebb korban (kb. 4-11 év) a tánc népies jellege kerül előtérbe, a karok használata dominál, a vidám lépések, ugrások szerepelnek a gyakori mozdulatok között. Később (kb. 12-22 év) a női testtudat fejlesztésén a hangsúly, a medence és csípőtájék, a hullámmozdulatok, a kecses kar használata lehet a mérvadó. Ezt a táncot élethosszig lehet tanulni és fejleszteni, hiszen ahogy mi is változunk, formálódunk, táncunk is úgy alakul, fejlődik, gazdagodik az átélt tapasztalatok nyomán. Idősebb korban sem késő elkezdeni, ekkor új lendületet, célt adhat mindennapjaidnak és méltán karban tartja testedet-lelkedet. Ha mégis kétségeid vannak, fordulj hozzám bizalommal.