Tánc és meditáció

2013.07.29 11:28

A tánc és a meditáció kapcsolata

A meditáció szó hallatán rendszerint valami spirituális vagy vallási szertartásra gondolunk, valami megfoghatatlan, nehezen elérhető állapotra, amit nem mindenki sajátíthat el. Azt gondoljuk speciális testhelyzet szükséges a gyakorlásához, hinnünk kell benne, vagy különleges életmódot kell folytatnunk hozzá. Ezekkel ellentétben a meditáció pusztán annyit jelent, hogy a figyelmünket csak egy dologra összpontosítjuk. A jelen pillanatból minden mást kizárunk az elménkből. Csak az „itt és most” tölti ki a gondolatainkat. Rendkívül pihentető, nyugtató állapot, olyan perceket jelent, melyek közben gondtalannak érezzük magunkat. A hétköznapokból hozható egyszerű példák alapján rádöbbenünk, valamennyien meditáltunk már: autóvezetés, filmnézés, mosogatás vagy könyvolvasás közben. Weöres Sándor is írt a meditációról A vers születése – meditáció és vallomás című munkájában. Trance-nak, illetve a versíráskor előtörő ihletett, alkotó állapotnak tekintette azt, nem pedig valami misztikus, földöntúli dolognak.

Ezek után a tánc és a meditáció közötti kapcsolatot már nem nehéz felfedezni. Amikor táncmozdulatokat gyakorlunk, csak azokra összpontosítunk. Meditálás közben fejlesztjük tánctudásunkat. Egy-egy mozdulat többszöri ismétlésével, a zene egyenletes ritmusa által egy ellazultabb, mégis koncentráltabb állapotba kerülünk.

Az órarendben található meditációs foglalkozásokon (péntek 18 órától) nemcsak lassú, lágy zenék szólnak, ugyanolyan hatás érhető el dinamikusabb zenék hallgatása közben is. Célunk, hogy a mozdulatok percekig tartó gyakorlása, a síkok, irányok, pályák, résztvevő testrészek, izmok meghatározása alapján fejlesszük a testtudatot és koordinációt. Az óra elősegíti a későbbi improvizációt (szabad táncolást) és a mozdulatok gond nélküli összekötését, a folyamatosságot. Azt az ideális állapotot, amikor már nem figyelünk tudatosan a lépésekre, csak maguktól értetődően táncoljuk azokat érzelemmel, élvezettel átitatva, a zenével összhangban.

.